Nana del Caballo Grande – et dikt av Lorca

HANNE TVETER GJENDIKTER LORCA I SIN NYE SINGLE MED DIEGO AMADOR

Hanne Tveter presenterer sin andre singel sammen med Diego Amador «Hvite Hestens Vuggesang – Nana del Caballo Grande», basert på et spansk dikt av Federico García Lorca

 

Hanne Tveter lanserer sin versjon av Federico García Lorcas dikt «La Nana del Caballo Grande», dedikert til hennes andalusiske cartujano hingst Trovador, en duett på norsk og spansk. Sammen med flamenco-jazz pianisten Diego Amador blander de to artistene språk og kulturer i en veldig personlig produksjon. Låten er et møte med Lorca, i en reise gjennom flamencokulturen, Andalusia, landet til Diego Amador, her representert i en intens og følsom Rondeña.

Diego akkompagnerer Hanne på piano i en flott tolkning som trekker frem den mest ydmyke og oppriktige siden av den norske sangeren. Hanne forsikrer at det har vært spennende å arrangere låten med den andalusiske cantaoren, som «en samtale uten ord, fra sjelens dyp».

“La Nana del Caballo Grande” er basert på et dikt fra teaterstykket “Bodas de Sangre” av Federico García Lorca fra 1931. Melodien tar utgangspunktet i en tradisjonell vuggevise inspirert av spanske tradisjoner, og teksten om en rytter som tar hesten sin med til en elv for å drikke vann. Hesten vil ikke drikke, fordi vannet er svart og fullt av greiner, en antydning om en tragisk slutt på historien. «Dette er dype, poetiske tekster, der hverdagsliv og problemer ble forklart gjennom metaforer» sier Hanne.

Den mest kjente flamenco sangeren gjennom tidene, Camarón de la Isla, ble verdenskjent med den samme låten, og gjorde den til en stor flamenco klassiker.

Hanne Tveter dedikerer sangen til cartujano-hesten sin, Trovador, som døde

på tragisk vis i Spania i 2021. Hanne har vokst opp med hester rundt seg i barndommen, og «Hvite Hestens Vuggesang» er låt som for henne representerer magien og sjelemøtet som kan oppstå mellom hest og menneske.

Låten ble første gang sunget av Hanne på spansk i 2015, men får nå en ny betydning på norsk. Denne nyinnspillingen med Diego Amador ble til i studio, mens de jobbet med sin forrige singel «Eg veit i himmerik ei borg». Deres vennskap oppstod gjennom en felles kjærlighet og lidenskap for dyr og natur, og ble til en duett der Hanne uttrykker smerten over tapet av hesten, og om hvordan ta farvel med en man elsker.

Hanne formidler med denne nye singelen et budskap om at det i sorg også er mulighet for lys og gjenfødelse. «Jeg fant igjen meg selv, og lysten til å skape i møtet med hesten», sier Hanne. «Og til tross for tapet og den intense smerten ved å miste noen du elsker, kan livet ha en ny plan for deg. Jeg fant selv veien tilbake til musikken og nye møter førte meg videre.  Ensomhet og tristhet lærer deg å sette pris på, og forstå de viktigste gavene livet gir.»

I musikkvideoen som følger singelen får vi se opptak av hesten Trovador, filmet året før den døde.

 

###

 

OM HANNE TVETER

Hanne Tveter fra Skarnes (bosatt i Oslo) er blant annet kjent for sine fusjoner mellom norske folketoner og flamenco, ispedd latin og jazz.

Hun er nå i gang med produksjon av et nytt studio album i Spania, det åttende i rekken av utgivelser hun lanserer på sitt eget selskap, Musikkmakeriet.

Hanne anses som den mest representative artisten for fusjon av jazz, flamenco og latinamerikansk musikk fra Norge. Hun viser eleganse, sjelfullhet og teft for detaljer i de første smakebitene av det som blir hennes nye album.

Tveters lidenskap for flamenco kom tidlig i livet, med mange reiser til Andalucia og den forførende sigøynermusikken. Den spanske og latinske kulturen er blitt er en veldig representativ del av hennes musikalske personlighet.

 

Diskografi:

México En Mi (2017), My Footprints (2016), Oslo-Madrid (2015), Samba For Alle/ Brasileiro (2015) Cruxando Fronteraz / Å krysse grenser (2011), My Letter (2008), Elementer (2001).

 

 

OM DIEGO AMADOR

Diego Amador (Sevilla) skilte seg tidlig ut for sin måte å tolke pianoet som om det var en gitar, noe som har blitt hans kjennetegn og har ført til at han har blitt anerkjent som en stor mester innen flamencopiano. Han kombinerer dette med sin kraftige flamencostemme, sin frie og personlige stil innen moderne flamenco eller sakt på spansk, el flamenco nuevo.

Han behersker fra den mest puristiske cante jondo til moderne jazz med piano som sitt hovedinstrument, skjønt han var både en virtuos gitarist, trommeslager og bassist før han oppdaget at pianoet var det instrumentet som utrykker hans musikalske register maksimalt.

Diego viser at flamencoen fortsetter å evolusjonere uten å miste sin essens, at det er mulig å beherske mange musikalske stilarter på et høyt nivå uten å miste sine røtter. Lydhør, rebell og innovatør på samme tid.

Som flamencomusiker har han spilt med stjerner som Camarón de la Isla, Diego el Cigala, Tomatito, Remedios Amaya. Innen jazzen med størrelser som Charlie Haden, Chick Corea og Pat Metheny. Og latin-musikere som Oscar de León og Alain Pérez.

Med albumet «Río de los Canasteros» (Nuevos Medios, 2008) oppnådde han sin første nominasjon til Latin Grammy´s i kategorien «Beste Flamencoalbum». I sitt siste verk «Paqueando» (2021) tolker han musikken til Paco de Lucia sammen med flamenco gitaristen José María Bandera.

 

Diskografi:

  • Vivir (2019), Soy De Las 3000 (2017), Flamenco Jazz Tribute (2014), Scherzo Flamenco (2013), Rio de los Canasteros (2006), Piano Jondo (2003), El Aire de lo Puro (2001).

 

 

OM FEDERICO GARCIA LORCA

 

Federico García Lorca, spansk poet og dramatiker, ble født i Fuente Vaqueros, en by i Vega de Granada, 5. juni 1898; tilhører den berømte Generation of 27′. Hans poetiske verk er et av de viktigste i all spansk litteratur, der han gjenspeiler en tragisk livsfølelse og hvor populær og kulturelt tradisjon sameksisterer. Hans symbolistiske og metaforiske litteratur går alltid lenger og reflekterer hverdagssituasjoner gjennom versene hans. Han døde i 1936.

 

 

OM CAMARÓN DE LA ISLA

 

Camarón de la Isla ble født i San Fernando (Cádiz) 5. desember 1950 og regnes som den beste moderne flamenco-sangeren og en av de viktigste stemmene i sjangeren. Hans versjon av «La Nana del Caballo Grande» ble lansert i 1979, på albumet «La Leyenda del Tiempo», som var en banebrytende utgivelse innen flamenco sjangeren. Han er utvilsomt en av de mest kjente og innflytelsesrike flamenco artistene nasjonalt og over hele verden. Han døde i 1992.

 

 

Teknisk informasjon:

 Produksjon

  • Musikere: Hanne Tveter vokal, Diego Amador piano og vokal
  • Mixet av: Diego Amador
  • Oversatt til norsk av: Hanne Tveter
  • Mastret av: Morgan Nicolaysen
  • Plateselskap: Musikkmakeriet
  • Distributør: Musikkoperatørene AS
  • Cover, pressefoto og musikkvideo, produsert av: Ana Solinis

 

###